Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2018 12:21 - За седмото правило на Втория Вселенски Събор и за учението "Сола Скриптура" (Единствено писанието)
Автор: danchoplovdiv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Второто, за което свидетелствува този ценен исторически текст е изключително важно и силно - може да преобърне представите на всеки вярващ протестант-евангелист, който има копнеж и искрица любов към истината в сърцето си.
То е, че и тогава в ранното Християнство, както и сега Учението на Вярата е било такова: както учи Светата Божия Вселенска и Апостолска Църква" (цитат от текста) - Православната (също дума от текста), а не както днес учат протестантско-евангелистическите деноминации създадени на принципа "Sola Scriptura" (Единствено писанието) - приемат Светото Писание за единствен източник и авторитет за вярата и по Светото Евангелие, по-точно по много негови съвсем своеволни, а оттам и различни тълкувания, са създадени стотици различни "християнски вяри" и "църкви", които до една върло отхвърлят Свещеното Предание на Светата Църква, отричат (забележете!) историческата, Христовата, Божията Една Свята Вселенска и Апостолска Църква, отхвърлят канона и догматите и така се е стигнало до невероятна бъркотия и разнобой в протестантско-евангелическия свят - всяка една с различно име и различно учение, нямащи помежду си съгласие по основни истини за Вярата. Всяка една твърдяща, че тя най-правилно тълкува Евангелието, най-често нямащи общение помежду си и не рядко отричащи се една друга. 
   Ако учението "Сола скриптура" (Единствено Писанието) беше от Христос и беше самодостатъчно да си създаваме само по Евангелието "вяри" и "църкви", както реално е станало в многобройните и различни протестантско-евангелистически деноминации (секти), Господ Христос Щеше да ни остави Евангелието и щеше да ни заръча да си създаваме по него "вяри" и "църкви". Но Той нищо подобно никога не ни е заръчвал, никога не е казвал 1500-1900 години след създаването на Неговата Света Църква да си създаваме нови "църкви"! Напротив, на 10-15 места в Св. Евангелие ни предупреждава дословно, в права реч, че ще се надигнат много лъжехристи и лъжеучения и ще прилъстят мнозина (както за жалост е станало в различните деноминации) и ни предупреждава да се пазим да не се съблазним! Още повече: Сам Иисус Христос в Св. Евангелие ни уверява, че "ще съгради Църквата Си" (забележете - в единствено число) и "Портите адови няма да и надделеят". И тя, по Божията, по Христовата воля и думи 2000 години стои като "Стълб и крепило на истината" - пази и проповядва Християнската Вяра, Христовото Учение чисто, такова, каквото Той го е предал на Апостолите, и те са го предали на Църквата "Веднъж за винаги" да го пази и проповядва. Те (Апостолите евангелисти) вдъхнати от Светия Дух са го вложили и в Светото Евангелие.
   За изключителната важност на Църквата и значението, което Господ Иисус Христос отдава на нея, говори факта, че тя е създадена още на 10-тия ден след Неговото възнесение на небето - на Петдесетница, когато Господ изпраща Светия Дух, Духът на Истината, и този ден се е родила Светата Църква Христова.
   Разглежданите в тази точка изключително важни и силни думи от 7-то Правило на втория Вселенски Събор ни посочват къде и каква е истинската, Праилната Вяра: "Както учи Светата Божия Вселенска и Апостолска Църква" напълно отричат и изобличават като лъжеучение, ерес принципа "Сола Скриптура" (единствено и само Писанието), по който зловреден принцип са създадени всички протестантско-евангелически деноминации, парацърковни събрания, групи - секти. Това лъжеучение е въведено след 1517 година от радикално настроените последователи на Мартин Лутер.
   Трябва да се знае, че христовото Учение е донесено на Земята от Царството Небесно: "Иисус им отговори и рече: Учението Ми не е Мое, а на Оногова, Който ме е пратил" (Йоан 7:16).
   Трябва да се знае също, че Светото Евангелие е Свещенно Писание, написано от Светите Апостоли евангелисти, но вдъхнато от Светия Дух, от Бога. То съдържа Божествени истини, но Божията Промисъл е допуснала то да може да се чете (тълкува) по безброй много различни начини. И "мамещия цялата вселена" го чете така, както на него му е угодно - за своите пъклени цели. Затова са и думите: "Чете Евангелието, така както дявола го чете" - сиреч изопачено, неправилно.
Изключително важно е да се знае, че между Свещенното Писание (по конкретно Св. Евангелие) и Свещенното Предание на Едната Света Вселенска и Апостолска Църква различия няма, и затова не трябва никога да бъдат противопоставяни, защото и двете са вдъхнати от Светия Дух! И двете описват, разкриват Христовото Учение, което Господ Иисус Христос е донесал и проповядвал, и не само го разкриват и описват, но двете заедно го фиксират, запазват непоклатимо, непроменимо! Най-вероятно затова Господ Иисус Христос е оставил Учението Си на две опори, на две опорни точки - а именно на Свещенното Предание и на Свещенното Писание. А е доказано, че през две точки може да се прекара само една права (в случая Християнската Вчра - посока, път към Бога) и разположението и е абсолютно точно фиксирано - непоклатно, непронемимо!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: danchoplovdiv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13638
Постинги: 8
Коментари: 2
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031